1

I have a power delivery USB hub that I use to have a single cable I plug into my laptop to connect power, an HDMI monitor, and USB devices. It all works on other devices of mine, and mostly works for my Macbook Pro (i.e. PD and HDMI work), but the Macbook Pro doesn't recognize any devices beyond the USB hub, in particular mouse movements and keyboard strokes are not recognized by the laptop.

When I look at the System Report (Apple Logo -> About This Mac -> System Report...) in the USB section I can see what I believe to be the USB hub in question (when I unplug the cable and refresh it disappears), but nothing beyond the hub is listed. It lists the hub as a "USB3.1 Hub" when the Amazon listing for the device only claims 3.0. I do not know if this is related, but I currently don't know how I could take action based on that.

My laptop is up to date (macOS Catalina 10.15.3). I have tried plugging the USB devices "directly" into the mac (USB-A to USB-C converter) and they work fine. Plugging the hub into a different port on my Macbook does not fix the issue. As I mentioned, these peripherals work through the hub on every other device I've tried. I have tried restarting the Mac with the cable in and with the cable out. I have also tried unplugging the power delivery from the hub and plugging it back in just in case it's stateful. I also followed Apple's guide for when USB devices don't work, but this did not resolve the issue.

How can I get this to work? What else should I do to troubleshoot?

3
  • 1
    I have the same problem with my Early 2015 MBP. My life has been limited to two usb devices at a time for about a year. – AndyP Sep 17 '20 at 2:15
  • 1
    This is the most comprehensive resource on the issue I've found: wls.wwco.com/blog/2016/03/20/… – AndyP Sep 17 '20 at 3:06
  • Thanks for the link. I've just stopped using my Macbook in this location, but if I decide to try again I'll follow that link. – jack Sep 17 '20 at 4:08
0

This was solved by not using the hub and cables with the Mac. See the comments on the question.

Helpful commenter AndyP says:

I've the same problem with my Early 2015 MBP. My life has been limited to two usb devices at a time for about a year. This is the most comprehensive resource on the issue I've found: https://wls.wwco.com/blog/2016/03/20/usb-3-0-hub-stops-working-on-el-capitan/

4
  • What? How is "don't use it" a solution? – jack Dec 30 '20 at 18:29
  • Aren’t those your words @jack - you’re not using it anymore so there’s no practical question to be solved. We don’t do hypothetical questions in general here. I’m making sure the comments are preserved for when they get hidden or deleted... – bmike Dec 30 '20 at 19:23
  • I would love to use it. I'm not using it because it doesn't work. I didn't comment but did go through that link from AndyP and nothing there resolved the issue. – jack Dec 30 '20 at 20:26
  • Ok. I am so sorry I misunderstood your commend and then your point. Hopefully a great answer arrives. Want me to delete this answer or leave it up @jack ? – bmike Dec 30 '20 at 20:34

You must log in to answer this question.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged .