Take the 2-minute tour ×
Ask Different is a question and answer site for power users of Apple hardware and software. It's 100% free, no registration required.

Once a week or so, Mail.app will not display the contents of a mail message. Selecting Mailbox -> Rebuild fixes bandaids the issue until next time.

I only have one account in Mail.app, pointing to a Microsoft hosted Exchange server. This has happened consistently for the past 3 months.

What information would help to solve this problem, or what is a solution to this problem?

share|improve this question
    
I have the same problem. I hope you find an answer, it's driving me crazy. –  Cathy Jan 11 '13 at 1:42
add comment

1 Answer 1

You could try deleting the "Envelope Index" files.

Run the following Terminal commands to backup and delete the files:

cd ~/Library/Mail/V2/
cp MailData MailData.old
cd MailData
rm Envelope\ Index Envelope\ Index-shm Envelope\ Index-wal

Alternatively…

  1. Quit Mail

  2. In Finder, press ⌘ cmd+⇧ shift+G

    Copy and paste the following

    ~/Library/Mail/V2/MailData/
    

    Press return or click Go

  3. Backup then delete/move these files to the Trash:

    • Envelope Index
    • Envelope Index-shm
    • Envelope Index-wal
  4. Relaunch Mail and wait for messages to import.

Note: once in a while this causes a corrupted message or two to reveal itself, usually in the form of having no "From" or "Subject" in the list view of messages (at least in "Classic Layout" mode).

Sometimes a corrupted message can actually screw up the interaction between Mail and the server, even if message is corrupted not on Mac, but on the server itself! (seen happen w/ AOL).

share|improve this answer
add comment

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.