Take the 2-minute tour ×
Ask Different is a question and answer site for power users of Apple hardware and software. It's 100% free, no registration required.

The headphone jack on my MacBook Pro stopped working. It was working fine, then just spontaneously stopped while I was using external speakers plugged into the output jack. Now, neither speakers nor 3 different headphones have sound. The internal speaker on my MacBook Pro still works.

share|improve this question
2  
What other steps have you taken to try and get it working again? What OS? Have you tried restarting? Have you checked settings under System Preferences -> Sound? –  ephsmith Jul 1 '12 at 17:26
    
Did the sound stop working while the external speakers were still plugged on or afterwards (i.e. when you plugged in the headphones)? In the second case there may be some lint in the jack. –  patrix Jul 1 '12 at 18:01
    
Were you using the computer at the time it stopped working? If so, what were you doing? What operating system version are you running? What is the volume set for when speakers are plugged in? –  Daniel Lawson Jul 1 '12 at 18:21
    
Shari USA, welcome to Ask Different! Please answer these additional questions and give us some more information, and we will be glad to help you. –  Wheat Williams Jul 1 '12 at 20:40
1  
Which model MacBook Pro do you have? Some of them have combination audio ports that can switch to optical audio. If optical audio is erroneously engaged, then your headphones (or any other non-optical hardware) won't work. You can switch it back if this is the case. –  iynque Jul 2 '12 at 4:22

7 Answers 7

If you see red glowing light coming from it try the toothpick approach: take a toothpick and poke around in the jack until light turns off.

share|improve this answer
2  
I have had this in the past, and this method fixed it –  markhunte Oct 15 '12 at 21:49

This happened to me yesterday. I tried three different headphones.

  1. Go to System Preferences > Sound > Output.
  2. Plug your headphones in if you haven't yet.
  3. Look at the bottom where it says Output Volume and un-check the mute button.
share|improve this answer
    
Great! It fixed my issue. But how this MUTE checkbox was checked automatically. –  Rakesh Juyal Aug 10 '13 at 22:54

I had this same problem with my MacBook Pro 13" (mid-2009) running OS 10.6.8. Somewhere on the internet I found the answer. After plugging in the headphones and looking at the System Preferences/Sound, you may not see (in theis model) the option for Headphones, only for Internal Speaker. (Of course, you must first check that the audio port is selected for output, since this Mac has only a single port audio. Also, that the mute is not selected.) After seeing no Headphone option, put the Mac to sleep and wake it up again. Voila! Your headphones/external speakers will work.

Does anyone know what the permanent fix is for this problem?

share|improve this answer

Try resetting PRAM.

Restart your machine and hold down Command ⌘+Option ⌥+P+R all at the same time as soon as it turns on. Keep holding until it resets.

share|improve this answer
    
But was it simply the restart which kicked OSX into action? –  GlennG Dec 7 '13 at 11:56

I'm not sure if it's a hardware issue for you; if you go under System PreferencesSoundOutput, you should see Headphones as one of the output devices. Most likely the audio is being directed to some other output device (like Soundflower or Boom). Just make sure that Headphones is selected.

share|improve this answer

Let me tell how I solved my problem (that was: internal speakers worked whereas the headphones plugged in didn't):

  1. I plugged in the headphones.

  2. I pressed the "F10/Sound OnOff" key on the keyboard

That was it! The headphones worked again.

But why? To my understanding the reason is that Apple attaches the sound-on-or-off-state to the current output device.

So switching off the sound while having plugged in the headphones makes the headphones be silent. Plug them off and you will hear the internal speakers. Plug them in again (after a minute or after half a year) and they still will be silent. Because YOU switched off the sound OF THE HEADPHONES (some months ago).

(It is the same the other way round. But in that case you probably would try the F10 button ...)

(Note: you can see this behaviour also with the checked or unchecked mute button in System Preferences > Sound > Output, as mentioned in a post above. Its state depends on the selected output device.)

share|improve this answer
    
The F10 trick saved me :) I almost freaked out. –  Mlungisi Mar 11 '13 at 16:39
    
Wow-I never knew this until now-I freaked out at a DJ gig and was screwed because my headphone jack didn't work! This was why! –  Joel Jun 22 '13 at 3:23

In the sounds control panel with the sound output tab selected, be sure to have use audio port for output, rather than input... this was why mine was not working.

share|improve this answer

protected by Community Mar 11 '13 at 16:42

Thank you for your interest in this question. Because it has attracted low-quality answers, posting an answer now requires 10 reputation on this site.

Would you like to answer one of these unanswered questions instead?

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.