Take the 2-minute tour ×
Ask Different is a question and answer site for power users of Apple hardware and software. It's 100% free, no registration required.

I just bought a new Samsung SSD 830 and installed it my 13" MacBook Pro (Mid 2010) in the hard disk bay, replacing the drive that was there (I actually have a second drive in the optical drive's slot). Unfortunately, when I started up my computer (from the other drive I have), I can't see the SSD in System Information (formerly Profiler) or Disk Utility.

However, I see the drive fine when using a SATA-to-USB adapter and I also am able to see the old hard disk when it is connected via the internal SATA, so the internal wiring seems to be fine. Thus:

  • HDD via USB: works
  • SSD via USB: works
  • HDD via internal SATA: works
  • SSD via internal SATA: completely broken

Anyone have ideas for a fix?

share|improve this question
    
I've tried resetting the PRAM but nothing changed. –  Ben Alpert May 26 '12 at 20:56

2 Answers 2

If you have a windows computer around you might try updating the firmware. Also I'm curious about what happens if you start the computer from the recovery disk. It's not the drive and it's not the cable. I suppose you can try really make sure the cable is seated well. Alternatively, if it isn't too much of a hassle what happens when you take the extra drive in the optical bay out?

share|improve this answer
up vote 1 down vote accepted

It turned out that the hard drive cable was broken. Replacing it fixed the problem completely.

hard drive cable

share|improve this answer

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.