Take the 2-minute tour ×
Ask Different is a question and answer site for power users of Apple hardware and software. It's 100% free, no registration required.

Since a couple of days my 2011 13" MBA (i5, 1,7Ghz) has a very strange issue which I don't know how to get rid of.

Every now and then (sometimes more times a day) a process called opendirectoryd takes up 99-101% of my CPUs. This causes the temperature to go up and after a short while the fans kick in. My MBA is logged in as part of an Active Directory Domain.

First I tried waiting a couple of minutes, but the process didn't stop. Rebooting the machine seems to always fix the problem, but that's not exactly my preferred solution for this problem.

For now I stick to force kill the process. I need to repeat this 1-2 times per iteration and then there's a undefined period of time in which I'm safe.

I'm not sure if it is related to the 10.7.2 update or to something else.

I found others having a similar problem. In that case it seems to be related to a Livescribe pen. While I have a Livescribe pen (updated to the latest version of the client software) I don't have any suspicious entries in Console.app.

Any help would be appreciated.

share|improve this question

2 Answers 2

Here are the results of my investigation: http://superuser.com/a/426719/135263

--

As mentioned by @juanpablo, this may be caused by symlinks.

Apparently, if a symlink points to /home, autofs or automountd fire and take a lot of CPU to figure out that the place indeed doesn't exist.

Take a look at /etc/auto_home and /etc/autofs.conf.

To see if you're being hit by this particular problem, set

AUTOMOUNTD_VERBOSE=TRUE

option in autofs.conf, restart automountd

sudo launchctl stop com.apple.automountd

and review the syslog.log (you may use application: Console). You're affected by this problem if you see something like that:

May 20 17:53:43 xxx automountd[31709]: od_search failed

To workaround, edit the file /etc/auto_master and remove (or hash out #) the line starting with /home. Then run:

sudo automount -vc
share|improve this answer
    
Your diagnose seems to be correct. When I stop Dropbox, Opendirectory's activity drastically decrease. But your solution didn't work for me. Any other suggestion? –  ndemoreau Jul 1 at 13:45

First thing first, kill -9 <pid> of opendirectoryd probably won't prevent your problem from recurring at next boot up. My guess is your Mac is a managed client (MCX) that need to sync. opendirectoryd in OS X 10.7 requires a local directory node to have a "users" and a "groups" subdirectory. Try flushing your cache settings as described in http://support.apple.com/kb/HT3540

share|improve this answer
    
Thank you, I've tried what the link said (even though the most recent command to execute for Snow Leopard). It exited without complaining so hopefully this solves the issue. –  mwidmann Dec 10 '11 at 6:28
1  
If the answer solves the issue for you, please mark this question as closed. Helps keep Ask Different tidy and inform future readers if the suggestion answer works. Thanks. –  Global nomad Dec 10 '11 at 14:00
    
Sadly it didn't fix the problem. It came back this morning. For now I decided to have the Macbook removed from the Active Directory domain in the company. Let's see if that fixes the problem. –  mwidmann Dec 12 '11 at 8:00
    
mwidmann, please enable Open Directory logging (instruction is at support.apple.com/kb/HT4696) and share the log file (at /var/log/opendirectoryd.log) with your IT system admin and here. That'll help narrow us down the possibilities. –  Global nomad Dec 12 '11 at 10:57
1  
Kill should not be used with -9, only in worst case when you do not have any other way of killing a process. –  Istvan Feb 13 '13 at 17:59

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.