Take the 2-minute tour ×
Ask Different is a question and answer site for power users of Apple hardware and software. It's 100% free, no registration required.

You know how when you disconnect from a VPN, you get a little scrolling "Disconnecting..." notification in the upper right notification area?

enter image description here

Well, I'm getting that, but it never goes away. It's been "Disconnecting" now for 20 minutes. The VPN is not, actually, connected anymore, but the UI won't let me reconnect now.

The Network preferences panel shows the same problem:

enter image description here

The console shows that the disconnect did, actually, happen:

enter image description here

Somehow the only problem is that the UI is convinced that I'm still disconnecting, which makes it impossible to connect again.

share|improve this question
    
Any exciting log output in /Applications/Utilities/Console.app? Click on "All Messages" in the left hand Log List (Click 'Show Log List' if you don't have a left column) and use the filter box in the top right for perhaps either "VPN" or "racoon"? –  Jason Salaz Apr 26 '11 at 23:00
    
Nothing unusual there (I took a screenshot of the console log) –  Joel Spolsky Apr 27 '11 at 14:31
    
Perhaps just the menubar icon has just 'froze'. Try (re)moving it by holding down command and dragging it, and perhaps re adding it? –  David Pearce Apr 28 '11 at 1:07
    
I'm having the same issue. I have a lot of tasks/programs running and would love to avoid a restart. Anyone find a way to resolve this without restarting? –  user9730 Aug 11 '11 at 15:12
add comment

10 Answers

If you're using a PPTP VPN, try manually killing the "pppd" process.

sudo killall pppd

If that doesn't solve it, you may need to add a -9 to forcibly kill the process. You should try without first though.

sudo killall -9 pppd
share|improve this answer
    
this looks promising, it is a PPTP vpn. I will try it tomorrow when I get back to that machine. –  Joel Spolsky Apr 27 '11 at 3:19
    
Nope. pppd was not running. –  Joel Spolsky Apr 27 '11 at 14:31
    
Thanks @kiboflavin. I had the exact same problem (with pppd running). That did it for me! Thanks Joel for having this problem before me. You're helpful is so many ways. –  z5h Sep 15 '11 at 14:37
1  
This fixed the problem for me. –  kolrie Aug 2 '12 at 15:55
add comment

What is the status shown in the Network pane of System Preferences? You can connect and disconnect your VPN from there. Re-opening the connection from there my resolve the problem. You can also toggle the visibility of the VPN menu from that pane, and see if that helps.

share|improve this answer
    
Nope. In that pane it says Disconnecting... and the connect button is disabled. –  Joel Spolsky Apr 26 '11 at 21:53
add comment

The SystemUIServer* process runs most of the stuff in the the menu bar. Kill it and it may solve your problem if it's just a UI glitch and not something deeper.

killall SystemUIServer

* /System/Library/CoreServices/SystemUIServer.app/Contents/MacOS/SystemUIServer

share|improve this answer
    
I think it's something deeper, since it shows that way in the Network systems preference panel. –  Joel Spolsky Apr 26 '11 at 21:56
add comment

Try killall configd.

After this you may need to sudo killall SystemUIServer.

(thanks, Avner. I haven't verified this. Please upvote if it helps you).

share|improve this answer
1  
Nothing else did, but this worked for me (I did it in combination with the "make service inactive" suggestion in another answer). –  Andrey Fedorov May 8 '12 at 5:36
add comment

Try manually killing the "racoon" process, either through Activity Monitor or by running:

$ sudo killall racoon
share|improve this answer
    
hmm, no "racoon" process running. –  Joel Spolsky Apr 26 '11 at 19:52
add comment

I've managed this by creating two different "Locations" in System Preferences > Network. One of them (named "work") includes the VPN connection and the other ("home") does not. Switching locations while the VPN is stuck "Disconnecting" resolves the problem for me.

Incidentally, I've also configured the "home" location to use a static IP address and port-forwarding to improve my legal peer-to-peer filesharing experience.

share|improve this answer
    
Wow, even that didn't work for me. :( –  Joel Spolsky Apr 26 '11 at 21:58
add comment

Maybe you could try deactivating and reactivating the service. In the Network section of the System Preferences, select the VPN, click the gear logo at the bottom of the list, and click "Make Service Inactive":

enter image description here

Then do the same thing again to reactivate it and see if it works.

share|improve this answer
    
Nice try! Nope, that made no difference... it came back still "Disconnecting..." –  Joel Spolsky Apr 26 '11 at 22:54
    
@Joel I assume you've tried rebooting the entire machine? What about removing the VPN and adding it back again? –  Kyle Cronin Apr 26 '11 at 23:02
3  
I am certain that rebooting will fix it, so I'm actually NOT rebooting so that I can try every suggestion that comes up here, in hopes of finding a solution for this, you know, for the Internet –  Joel Spolsky Apr 27 '11 at 3:18
add comment

I've had this happen to me in the past, and if I remember correctly the only way to get rid of that was deleting the VPN entry with the minus sign, restarting and adding it back.

share|improve this answer
add comment

While holding the -key, try dragging the VPN icon off of your menu bar.

share|improve this answer
    
Still can't reconnect if I do that. –  Joel Spolsky Apr 26 '11 at 21:56
add comment

You should check if restarting your computer helps.

share|improve this answer
    
Nope, that didn't help. –  Joel Spolsky Apr 26 '11 at 19:54
    
From the beginning of Mac OS X, Finder doesn't handle anything but displaying folders. You can even quit it (using various techniques) and everything will continue as normal, just without any Finder windows or desktop icons. Restarting the Finder is highly unlikely to have any effect on anything but the Finder's own windows. –  Kevin Reid Oct 16 '11 at 13:03
add comment

protected by Community Aug 11 '11 at 19:30

Thank you for your interest in this question. Because it has attracted low-quality answers, posting an answer now requires 10 reputation on this site.

Would you like to answer one of these unanswered questions instead?

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.